fredag 15 mars 2013

Gannevikstipendiaterna

Per Gannevik skänker 60 miljoner kronor till staten att ge stipendier till konstnärer. Förutom denna gåva får även Operan en slant om 5 miljoner samt DI även de 5 miljoner kronor. Allt väl genomtänkt och generöst. Samtidigt skänker han en fantastisk konstsamling med tidig svensk modernism till Jönköpings läns konstförening som deponerar samlingen på Jönköpings läns museum. De 60 miljonerna förvaltas av kammarkollegiet via en stiftelse som styrs av Konstnärsnämnden. Konstnärsnämndens styrelse i sin tur tillsätts av kulturdepartementet. Jag har tidigare skrivit om denna tillsättning och den nya styrelsen och vi får hålla tummarna att de har förstånd att utnämna stipendiater som motsvarar priset. Årets bildkonststipendiat var gårdagens bloggbubblare Annika von Hausswolff. Verkligen den mest värdiga konstnären till priset. 

Övriga pristagare var scenografen Sören Brunes, tonsättaren Anders Hillborg, filmaren Lukas Moodyson och koreografen Cristina Caprioli. 
Konstnärsnämnden f.d. ordförande Ingrid Elam var lysande i sina presentationer. Men var var Konstnärsnämndens nya ordförande? Det hade kanske varit en självklarhet att Gunilla Kindstrand fick möjlighet att orda lite om framtiden för stipendiet i stället för att bjuda in kulturdepartementets statssekreterare Joakim Stymne. Han gjorde verkligen ingen glad. Glad var däremot Annika. Undrar hur det skall gå för styrelsen i framtiden att vaska fram en sån stipendiat. 

 
Annika von Hausswolff tar sig för pannan märkbart rörd.
Per Ganneviks änka gratulerar pristagarna.

1 kommentar:

  1. Jaaa, jag är så rörd och glad! Vad roligt det var att se dig (er) igår och svinga en bägare! kram kram /Annika

    SvaraRadera