tisdag 12 mars 2013

Gannevikstipendiet

Konstnärsnämnden får en jättedonation. I testamentet valde Per Gannevik tre mottagare för sina donationer inom kulturområdet. Stockholms dramatiska högskola (StDH) fick 5 mkr, Kungliga Operan fick 5 mkr och Konstnärsnämnden fick huvuddelen av hans kvarlåtenskap, cirka 60 mkr. Konstnärsnämndens donation gavs enligt testamentsvillkoren för att skapa en stipendiestiftelse i hans namn. Stiftelsen kommer att fördela stipendier till verksamma konstnärer inom följande konstområden: bild och form, musik, teater, dans och film.

Konstnärsnämndens chef Ann Larsson kommenterar:
- Donationen av Per Gannevik – både dess omfattning och ändamål - visar att han var ytterst medveten om att konst skapas av konstnärer och under vilka villkor detta sker. Vill man stödja kulturen måste man satsa precis här. Här möts den strategiska finansmannens och den öppna konstälskarens intelligens. Hans donation är en fantastisk gåva som kommer att stärka flera av landets mest betydelsefulla konstnärskap. 

Per Gannevik var en generös konstnärsvän. Tyvärr växte Gannevik upp i en värld som präglades av en relativt enkel syn på hur samhället ordnade sig. Och konsten i Pers värld bestod fortfarande av mästerverk där man med självklar och skolad kännarmin kunde avgöra vad kvalitet bestod i. På fredag får vi veta vem som Konstnärsnämnden utsett till årets vinnare. Och visst är det ett pris för lång och trogen tjänst och inte ett stipendium, eller flera stipendier till konstnärer som verkligen behöver stipendium. Oddsen för att det är en ensamstående mamma från Bredäng (T.ex. Katti Brandelius) eller en målare bördig från Iran (Kanske Abbas Mokhtar) är som alla förstår väldigt liten. Förhandstipsen är i dag tisdag; Mamma Andersson, Eva Löfdahl, Lars-Erik Falk, Lars Kleen... listan blir dessvärre inte så lång. To be continued, som det heter.

ps. Håller tummarna för Katti Brandelius. ds. 

Uppdatering onsdag den 13/3. I dag tippades Cecilia Edefalk att vara högoddsare till priset. Men även Ylva Ogland skulle kunna vara en joker till detta jippo. En annan frågeställning som kom upp är om inte Per Gannevik missförstod skillnaden mellan Bildkonstnärsfonden och Konstnärsnämnden. I Konstnärsnämnden sitter endast en konstnärer, eller om man vill vara generös två konstnärer. Urvalet sker inte i Bildkonstnärsfonden. Vem gör urvalet... och vilka kriterier? Ja, det är ju upp till stiftaren och stiftelsen att göra dessa mogna överväganden. 
Men vi håller tummarna för att det blir en man som får stipendiet.  

Uppdatering torsdag 14/3. I dag tippar jag Klara Liden som etta och i andra hand målaren Jarl Ingvarsson. Vad som talar emot Klara är att det är för udda, men ändå clearat av Moderna. Men Klara skulle skänka progressivitet och stor konstnärlig cred åt Konstnärsnämnden. Det kan den nya styrelsen behöva. Annika von Hausswolff är dagens bubblare. 
TE tippar Nathalie Djurberg som etta och Eva Löfdahl i andra hand. 

(Det blir lite raljerande detta. Men det är inte min mening.)  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar